вівторок, 7 березня 2017 р.

Анотація
на  досвід роботи вчителя географії
Мостиської Другої  ЗОШ І-ІІ ст.
 Місик Марії Михайлівни
з проблеми:
« Використання ІКТ  на уроках географії та формування комунікативних навичок»
  У досвіді  розкрито шляхи удосконалення та підвищення ефективності сучасних уроків географії .
Позитивним є те, що є вибір ефективної структури уроку. Практична спрямованість уроків географії. Використання інноваційних форм і методів роботи.
Застосування педагогіки співпраці та співдружності. Вироблення мотивації та посилення позитивного ставлення учнів до навчання.
Описано способи запровадження педагогіки співпраці, діалогу, розкрито шляхи удосконалення методики проведення  уроків  та застосування  нетрадиційних форм роботи, таких як: «географічна мозаїка», «міні-практикуми», «географічна розминка», «світлофор», «мозкова атака» та інші.
Формування ініціативної особистості, наділеною творчою уявою, мисленням. ІКТ на уроках географії дозволяють   самостійно здобувати   учнями знання , процес навчання за таких умов стає все більш цікавим для учителя та учнів. Саме цей вид процесу навчання може забезпечити найбільшу активізацію навчально-пізнавальної діяльності учнів.
Тому досвід роботи вчительки з використання  ІКТ  на уроках географії допомагають  учням самостійно осмислювати зв’язки між фактами, чітко висловлювати думки, спонукають  їх до глибокого проникнення в суть предмета. Використання презентацій з використання  інформації з Інтернету , допомагає школярам легко входити в емоційну сферу, створюваною вчителькою на уроці.
Пізнавальна діяльність формується через зміст предмету та методи навчання. Використання  проектних, ігрових,  інтерактивних технологій кооперативного навчання (робота  в малих групах, парах, «карусель», «акваріум»), колективно – групового навчання, ситуативного моделювання (залучення до ігри, ігрове моделювання явищ, що вивчаються), опрацювання дискусійних питань допомагають збудити інтерес до вивчення предмета, забезпечити умови для оптимального розвитку і виховання школярів.  Раціонально використовуючи досягнення географічної науки, вчителька шукає нові підходи для розвитку мислення учнів, забезпечення міцного засвоєння знань. В її арсеналі різноманітні форми занять: лекції та семінарські заняття, навчальні ігри, дискусії, заліки, комп’ютерні уроки, практичні уроки, урок-змагання, урок-прес-конференція, урок – КВК.
У практиці вчителя уроки різноманітний арсенал форм і методів пізнавальної діяльності,  різні форми поєднання фронтальної, індивідуальної та групової роботи; оптимально обрані монологічні, діалогічні, евристичні, пошукові, дослідницькі та інші методи навчання. Як один із факторів розвитку пізнавальної діяльності є робота з географічною картою і створення створення презентацій та кліпів до уроків, що використовує вчитель майже на кожному уроці, це дозволяє розвивати просторову уяву, формувати географічну компетентність.
Отже, застосування на уроках географії ІКТ сприяє активізації навчально-виховного процесу, удосконалення форм і методів уроку, відкриває нові можливості широкого впровадження в навчальний процес самостійної пізнавальної діяльності учнів, дозволяє залучити всіх учасників навчального процесу до активного набуття знань, до творчої діяльності. Вивчивши досвід роботи       Місик М.М.. з даної проблеми, дирекція Мостиська Другої  ЗОШ І-ІІ ступенів  пропонує  занести подані матеріали до картотеки передового педагогічного досвіду  району.

Немає коментарів:

Дописати коментар